Meme Kanseri Cerrahisi

Meme kanserinin cerrahi tedavisinde tek bir metod yoktur. Meme kanserli ameliyatlarında ana hedef koltuk altındaki lenf bezlerini tanımlamak yani orda kanserli hücre olup olmadığını belirlemek ve memeyi koruyabilmektir.

Ancak her zaman memeyi korumakta başarılı olamayabiliyoruz. 

Meme kanseri cerrahisinde koltuk altı  lenf bezlerine özel bir yöntemle bakılır  ki bunun adı sentinel lenf nodu biyopsisidir ve mutlaka yapılmalıdır. Sentinel lenf nodu biyopsisi ile koltuk altında ilk lenf bezesi bulunur ve ameliyat anında patoloji doktoruna verilir. Ve kanserli hücre olup olmadığına bakılır. 

Eğer kanserli hücre yok ise koltuk altındaki diğer lenf bezlerine dokunulmaz, eğer kanserli hücre var ise diğer lenf bezleri de temizlenmek zorunda kalır. Meme kanserinin cerrahi tedavinde meme alınmak zorunda kalırsa bu durumda meme rekonstrüksiyonu yapılabilir.

Rekonstrüksiyon memede silikonla yapılabileceği gibi hastanın karın duvarından ya da sırt kaslarından doku çekilerek, yani özel yöntemlerlerle de  yapılabilir. Bunların tamamı tek ameliyat içinde yapılabileceği gibi ameliyattan 6 ay sonra da yapılabilir. Bizim tercihimiz memenin tamamını aldıysak aynı seansta rekonstrüksiyonu da yapmak yönünde olacaktır.

Meme kanserinde kemoterapi

MEME KANSERİNDE KEMOTERAPİ

Kemoterapi denilince insanların aklına insana zarar veren bir tedavi gelmektedir. Tıp sanatı fayda zarar dengesini fayda yönünde değerlendiren bir bilimdir. Dolayısıyla, evet kemoterapi vücuttaki bir takım hücrelere zarar verebilir ama bunu yaparken asıl kanserli hücreleri hedef alır, kemoterapi insana sadece zarar veren bir tedavi değildir aksine insana zararından çok faydası olan bir tedavidir. 

MEME KANSERİ SONRASI RADYOTERAPİ

Meme kanseri sonrası radyoterapi memenin korunduğu ameliyatlarda mutlaka yapılmalıdır.  Özellikle kitleniz 5cm’den büyükse ve  koltuk altında pozitif yani kanserli hücre var ise radyoterapi gerekebilir. Fakat radyoterapi kemoterapi gibi saç döken bulantı kusma yapan sizi yoran bir tedavi değildir. Radyoterapinin yorucu olan yanı malesef ki haftaiçi okula gider gibi yani düzenli olarak haftanın 5 günü hastaneye uğrayıp 3-5 dakikalık radyoterapi alımı gerekmektedir. Meme kanseri sonrasındaki radyoterapinin kaç defa verileceği radyoterapi doktoru tarafından belirlenmektedir.

MEME KANSERİ SONRASI HORMONOTERAPİ

Meme kanseri sonrasında birçok hormon tedavi yöntemi vardır. 

Bunlardan bir tanesi adet gören kadınlarda adetleri aylık veya 3 aylık iğneler ile kesip yanına bir hormon hapı eklemek,bir diğer yöntem düzenli olarak sadece hap kullanmaktır. Buradaki haplar veya iğnelerin kullanımına karar verecek olan şey ise bizim ameliyattan yaklaşık bir hafta 10 gün sonra çıkan nihai patoloji raporundaki reseptör dediğimiz moleküllerdir. Reseptörleri anahtar kilit mekanizması gibi anlatabiliriz. Eğer hormon kilitleri hücrelerinizin üzerinde yok ise ilaç anahtarını size kullanmamız uygun olmaz eğer hormon reseptörleriniz negatif ise hormon ilaçlarının size faydalı olmayacağını düşünüyoruz ve bu şekilde bu ilaçları kullanıp kullanmayacağınız karar veriyoruz. 

Unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarır.

  • Düzenli kendi kendine muayene
  • Doktor muayenesi
  • Düzenli radyolojik görüntülemeler

Hayat kurtarır